Valpreventie

Valpreventie is het nemen van maatregelen om het risico op vallen te verminderen, vooral bij ouderen en mensen met een verhoogd valrisico. Valpreventie is gericht op het voorkomen van valpartijen en de negatieve gevolgen daarvan, zoals lichamelijke verwondingen, immobiliteit en afhankelijkheid.
Valpreventie omvat verschillende maatregelen, waaronder:

  • Beweging en lichaamsbeweging: regelmatig bewegen kan de spieren en botten versterken, waardoor het risico op vallen afneemt.
  • Medicatiebewaking: sommige medicijnen kunnen duizeligheid en balansproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om de medicatie te laten controleren door een arts.
  • Het aanpassen van de leefomgeving: het verwijderen van losse vloerkleden, het plaatsen van antislipmatten in de badkamer, het aanbrengen van goede verlichting en het installeren van leuningen en handgrepen in huis kan het risico op vallen verminderen.
  • Regelmatige controles door een arts: een arts kan regelmatig onderzoeken of er sprake is van lichamelijke aandoeningen die het valrisico kunnen verhogen, zoals oogaandoeningen of duizeligheid.

Valpreventie is vooral belangrijk voor ouderen, omdat zij een verhoogd risico hebben op vallen. Ook mensen met een verhoogd valrisico, zoals mensen met een lichamelijke beperking of mensen die herstellen van een operatie, kunnen baat hebben bij valpreventie.