Sporten voor iedereen: hoe Team Sportservice helpt bij aangepast sporten
25 maart 2025
Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Dat klinkt logisch, maar voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig helpt Team Sportservice hen om een passende sport te vinden en ondersteunt de organisatie ook sportverenigingen bij het toegankelijker maken van hun aanbod. Puck de Heus, buurtsportcoach en regio-coördinator aangepast sporten bij Team Sportservice, vertelt hoe zij en haar team zich inzetten voor een inclusieve sportwereld.
Wat doet Team Sportservice?
Het doel van Team Sportservice is om de kloof tussen mensen met en zonder beperking te verkleinen als het gaat om sporten en bewegen. Puck legt uit: “We willen dat mensen met een beperking net zo veel kunnen sporten als iedereen. Daarom pakken we sportwensen op van inwoners, ongeacht leeftijd of beperking, en delen we kennis met sportverenigingen, scholen en zorgprofessionals. Zo zorgen we ervoor dat drempels verdwijnen en meer mensen in beweging komen.”
Aangepast sporten leeft steeds meer
Volgens Puck groeit de aandacht voor aangepast sporten. “Verenigingen beseffen steeds meer hoe belangrijk een inclusieve cultuur is. Mensen met een beperking weten ook steeds beter dat ze keuzes hebben en dat bewegen goed is voor hun gezondheid en sociale contacten.” Toch is er nog werk aan de winkel. Niet alle sportaanbieders en sporters weten elkaar altijd te vinden. Daar helpt Team Sportservice bij.
Wat is aangepast sporten?
Aangepast sporten is bedoeld voor mensen die niet mee kunnen doen aan het reguliere sportaanbod. Dit kan komen door een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische klachten of bijvoorbeeld overprikkeling. Ook mensen die dichtbij huis geen sportmogelijkheid hebben, kunnen tegen problemen aanlopen.
Ondersteuning voor sportverenigingen
Team Sportservice helpt verenigingen om hun aanbod inclusiever te maken. “We geven hen advies: welke doelgroep wil je bereiken? Zijn het mensen met een prothese, een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel? Gaat het om volwassenen of jongeren? Welke aanpassingen zijn nodig?” vertelt Puck. Ook bieden ze cursussen aan trainers, zoals ‘prikkelarm sporten’. Dit helpt trainers om kleine aanpassingen te maken waardoor sporten toegankelijker wordt voor kinderen en volwassenen die snel overprikkeld raken. Tegelijkertijd moedigt Team Sportservice mensen met een beperking aan om in gesprek te gaan met sportverenigingen over hun behoeften. “Goede communicatie is de sleutel.”
Persoonlijke begeleiding naar een sport
Naast het ondersteunen van verenigingen begeleidt Team Sportservice ook sporters persoonlijk. Puck deelt een mooi voorbeeld: “Laatst kwam een meisje naar me toe. Haar fysiotherapeut had geadviseerd om naast yoga ook jiujitsu te proberen, maar ze wist niet waar ze dat kon doen. Samen hebben we gekeken naar haar mogelijkheden. We hebben een passende club gevonden, ik heb haar in contact gebracht met de trainer en ben zelfs de eerste keren meegegaan. Na drie maanden was ze helemaal gewend en kon ze zelfstandig verder.”
Wie kan zich aanmelden?
Iedereen in de gemeente Vijfheerenlanden met een beperking die (weer) wil gaan sporten, kan contact opnemen met Team Sportservice. Dit geldt ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking of een onzichtbare beperking. Puck benadrukt: “Soms weten mensen ons nog niet goed te vinden, terwijl we juist kunnen helpen. We kunnen dan ook gerichter op zoek naar verenigingen die ruimte en interesse hebben om nieuwe sporters te verwelkomen.”
Wil jij (weer) gaan sporten, maar weet je niet hoe of waar? Of wil je als vereniging iets betekenen voor aangepast sporten? Neem dan contact op met Team Sportservice en ontdek wat er mogelijk is!
E-mail: pdeheus@teamsportservice.nl, Tel: 0651791161