Mantelzorgpunt helpt je mantelzorgers (nog) beter te ondersteunen

22 oktober 2023

Wat kun je als (zorg)professional en hulpverlener doen om mantelzorgers te ondersteunen? Waar kun je ze in de gemeente Vijfheerenlanden naar verwijzen? Waar vinden mensen regelingen en (respijt)voorzieningen? Je leest het in dit artikel over het Mantelzorgpunt, vraagbaak en informatiepunt voor mantelzorgers en professionals in Vijfheerenlanden. Met handige links en tips!

Veel belangstelling bij zorgprofessionals voor mantelzorg

Afgelopen zomer organiseerden de Gemeente Vijfheerenlanden en het Mantelzorgpunt de ontbijtsessie ‘Toekomstbestendige mantelzorg in Vijfheerenlanden’ De sessie voor (zorg)professionals en hulpverleners zat binnen no time vol. Die grote belangstelling geeft aan dat professionals het onderwerp mantelzorg heel serieus nemen.

Mantelzorger onmisbaar bij zorg- en hulpverlening

“Terecht,” vindt Carolien Harbers van het Mantelzorgpunt. “Mantelzorgers zijn onmisbaar! Het personeelstekort in de zorg en de almaar stijgende zorgkosten maken dit nog meer zichtbaar. Als zorgprofessional of hulpverlener schakel je niet meer alleen met de patiënt of cliënt, maar vaak ook met de mantelzorger. Dat roept vragen op, zoals: hoe geef ik die mensen een steun in de rug, zodat ze zelf op de been blijven? En op welke manier kom ik erachter of een mantelzorger mogelijk overbelast is?

De eerstelijns zorg, zoals de praktijkondersteuner van de huisarts, de wijkverpleegkundige en de fysiotherapeut, spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening en het verwijzen naar ondersteuning. Het Mantelzorgpunt kan professionals helpen om daar hun weg in te vinden. Veel informatie is al te vinden op onze website mantelzorg.bindkrachtvhl.nl.”

‘Aandachtsvelders’ helpen je mantelzorg op de kaart te zetten

“Een jaar geleden zijn we gestart met ‘aandachtsvelders,” vertelt Carolien. ‘Een aandachtsvelder is iemand die zich binnen een organisatie bezighoudt met het thema ‘mantelzorg’. Diegene helpt collega’s bij vragen over mantelzorg, brengt mantelzorg in als aandachtspunt bij vergaderingen en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij organiseren voor aandachtsvelders twee keer per jaar een bijeenkomst. Zij kunnen dan onder andere ervaringen uitwisselen en casussen inbrengen, natuurlijk binnen de regels van de AVG.”

Al 25 aandachtsvelders binnen een jaar tijd

“In onze gemeente zijn nu in totaal 25 aandachtsvelders actief bij verschillende organisaties. Niet slecht in een jaar tijd. Bij de Gemeente Vijfheerenlanden werken bijvoorbeeld de sociale teams met aandachtsvelders. Wij stimuleren (zorg)professionals die mantelzorgers in hun werk tegenkomen om binnen hun organisatie ook aandachtsvelders aan te stellen. Zo creëren we met z'n allen een steunend netwerk voor mensen die zorgen voor hun naaste(n) en houden we mantelzorgers op de been.”

Is de rol van Aandachtsvelder iets voor jou?

“Werk je bijvoorbeeld in de zorg als paramedici of werk je als POH’er in een huisartsenpraktijk en heb je interesse om deel te nemen? Stuur ons dan een mail met vermelding ‘interesse aandachtsvelder’ en we nemen contact met je op.”

TIP download het magazine voor mantelondersteuning en -regelingen

In het magazine: 'Wegwijs in mantelzorgondersteuning en -regelingen' vinden mantelzorgers waardevolle informatie.

Meer weten of vragen? Neem contact op met het Mantelzorgpunt via mantelzorgpunt@bindkrachtvhl.nl of bel met 085-01 63 839 of kijk op de website mantelzorg.bindkrachtvhl.nl.” 

Foto: BindkrachtVHL

Mantelzorgpunt helpt je mantelzorgers (nog) beter te ondersteunen