“Ik heb veel opgestoken van de valpreventietraining."

22 januari 2024

Trudi Bestebreurtje (80) is een fitte, actieve vrouw die zo lang mogelijk mobiel wil blijven. Daarom deed ze mee aan de training valpreventie van Fysio Fitplan Vianen. Trudi is enthousiast over de training en de tips die ze kreeg. Wat heeft de training haar gebracht en zou ze deze aanraden aan andere ouderen?

Trudi: “Ik doe Fysio Fitness bij Fysio Fitplan Vianen en daar hing een poster over de valpreventietraining. Een maand daarvoor had ik mijn pols bezeerd door een val. Dus toen ik die poster zag dacht ik: zo’n training lijkt me nuttig. Ik heb me opgegeven en daar heb ik geen spijt van gehad. Ik heb veel opgestoken van de training.

Praktische tips en informatie

Aan het begin van elke training krijg je praktische tips en informatie over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe je kunt voorkomen dat je valt en hoe je je spieren kunt versterken. Als je ouder wordt, neemt je spierkracht af. Je kunt je spieren versterken met specifieke oefeningen en door ervoor te zorgen dat je met je voeding voldoende proteïnen binnenkrijgt. Ook krijg je tips over het oefenen van je balans.

Hindernisparcours en valtechnieken

Na het informatieve deel volgt de echte training. Je legt een hindernisparcours af waarbij je allerlei obstakels moet overwinnen. De ene keer is dat in balans blijven terwijl je een blad met kopjes draagt. Een andere keer leer je hoe je op een goede en veilige manier bukt of knielt. Daarnaast leer je valtechnieken.

Bewuster van mogelijke gevaren

Ik heb veel opgestoken van de valpreventietraining. Een van de dingen die ik heb geleerd, was dat ik buiten niet met mijn handen in mijn zakken moet lopen, want dan kun je je slechter opvangen als je valt. Ook ben ik me bewuster geworden van mogelijk gevaren. Als mijn man na het stofzuigen de stofzuiger ergens laat staan zeg ik: ‘Wel meteen opruimen hoor, anders struikelen we erover.’ En zo zijn er meer risico’s in en om het huis waar je nu alert op bent.

Verschillende trainingen

Ik kreeg de training van fysiotherapeut Daphne van Middelkoop. Zij is heel enthousiast en geeft je echt goede begeleiding. De training die ik volgde, heet Vallen Verleden Tijd. Er is ook een training voor mensen die wat minder mobiel zijn. Deze heet InBalans. Ik heb die training een keer bijgewoond om een idee te krijgen en ik was verbaasd hoeveel spieren je kunt trainen als je op een stoel zit! Wat ik nog op mijn verlanglijstje heb staan, is de training Vallen met de fiets. Deze wordt door de buurtsportcoach georganiseerd.

Aanrader voor alle ouderen

Als ik het met andere ouderen over valpreventie heb, zeggen ze vaak: ‘Ik heb dat nog niet nodig, ik ben vitaal en ik kan nog goed lopen. Maar zo’n training helpt je juist om dat zo te houden. Ik raad de valpreventietraining dan ook van harte aan. Het is voor iedereen beter als je niet valt en fit blijft. Je hebt een betere kwaliteit van leven, het bespaart medische kosten en de zorg wordt minder belast. En wie wil er nou niet zolang mogelijk in beweging blijven en gezond oud worden?”

Ook meedoen aan een valpreventietraining?

Er worden regelmatig trainingen georganiseerd in de gemeente. Dus heb je belangstelling. stuur dan een mailtje naar Britt Holtz: bholtz@teamsportservice.nl zij is buurtsportcoach en coördineert de trainingen.

Tips van Trudi uit de valpreventietraining

  • Leg geen spullen op de trap
  • Laat regelmatig je ogen controleren door een opticien of oogarts
  • Voorkom dat je valt over losliggende snoeren
  • Let goed op waar je loopt, zodat je die uitstekende tegel niet mist
  • Oefen je balans door op één been te staan tijdens het tandenpoetsen

“Ik heb veel opgestoken van de valpreventietraining."