Gratis trainingen Positieve Gezondheid. Doe je mee?

15 oktober 2023

“Positieve Gezondheid’ betekent dat je naar de mens als geheel kijkt,” legt Tera Bakker uit. Tera is Manueel Therapeut bij het Fysiotherapeutisch Centrum Vianen en een van de organisatoren van de gratis trainingen ‘Positieve Gezondheid’. “Stel, iemand komt bij mij met rugklachten naar het spreekuur, dan kijk ik niet alleen naar de rug, maar naar het complete plaatje: hoe gaat het met diegene qua werk, relatie, kinderen. Heeft iemand grote zorgen of misschien last van eenzaamheid?”

Patiënt krijgt zelf inzicht in oorzaken en oplossingen

“Het komt regelmatig voor dat aan fysieke klachten een ander probleem ten grondslag ligt. Ik kan dan die nekklacht of rugpijn proberen op te lossen maar als iemand middenin een scheiding zit of te maken heeft met een ziek kind of een zieke ouder, is het heel zinnig om dat mee te wegen bij je behandeling of doorverwijzing. En het mooie is – en dat is ook de kracht van Positieve Gezondheid – dat je de patiënt zelf inzicht geeft in oorzaken en oplossingen van het probleem. Je zet de patiënt of cliënt zo in zijn kracht. De cliënten waarbij ik die werkwijze toepas, reageren allemaal heel positief.”

Welke skills vraagt Positieve Gezondheid van de (zorg)professional?

“De juiste vragen stellen, goed kunnen luisteren, op je handen zitten en er tijd voor maken. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van Positieve Gezondheid. Je werkt met een zogenaamd ‘spinnenweb’. Dat kun je ter plekke met iemand invullen, maar je kunt de patiënt/cliënt ook vragen om het thuis te doen en het formulier de volgende keer weer mee te nemen. Ik heb natuurlijk een halfuur per cliënt maar een huisarts heeft veel minder tijd. Dus je moet per discipline kijken wat het beste werkt. Je kunt als huisarts ook doorverwijzen naar de praktijkondersteuner die dat wellicht kan oppakken.

Waar het vooral om gaat is dat we de hele eerstelijnszorg in Vijfheerenlanden deze gedachtegang proberen mee te geven. Zodat, als bijvoorbeeld de huisarts iemand op basis van de Positieve Gezondheid gedachte naar mij of een andere professional doorverwijst, we daarop kunnen voortborduren.”

Wat leer je tijdens de trainingen?

“De trainingen zijn heel hands on. Je leert meteen hoe je het spinnenweb moet toepassen en hoe je patiënten/cliënten bevraagt. Je krijgt eigenlijk geen theorie. Je leert vooral door het te doen. Ik vond dat heel fijn, want daardoor blijft het veel beter hangen.”

Gratis trainingen in 2023

“In oktober en november zijn er trainingen in Leerdam, Meerkerk en Zederik. We organiseren ook herhalingscursussen. De trainingen in Vianen zijn goed bezocht. Professionals die meedoen aan de trainingen reageren meestal heel enthousiast, dus dat geeft mij het gevoel dat we dit samen echt van de grond gaan krijgen.”

Schrijf je hier in!

Je vindt hier een overzicht van de trainingen. Je kunt je direct inschrijven. Zijn de trainingen vol maar heb je wel interesse dan kun je dat ook aangeven..

Meer weten over Positieve Gezondheid? Bekijk de informatie op de website over Positieve Gezondheid

Foto: IPH Institute for Positive Health

Gratis trainingen Positieve Gezondheid. Doe je mee?