"Cursus Valpreventie moet net zo gewoon worden als naar de tandarts gaan."

18 januari 2024

Valpreventie is belangrijk om ouderen zo lang mogelijk mobiel en vitaal te houden. Daphne van Middelkoop van Fysio Fitplan Vianen geeft samen met haar collega Thomas Schram trainingen valpreventie. Met succes. Zij zoekt actief samenwerking met collega fysiotherapeuten in de Vijfheerenlanden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Daphne vertelt welke trainingen er zijn, wat ze inhouden en hoe ouderen en professionals die interesse hebben zich kunnen aanmelden.

Daphne: “We geven al sinds 2018 cursussen valpreventie. We hebben twee cursussen: InBalans en Vallen Verleden Tijd. InBalans is een training waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden, leert hoe je beter in balans blijft, dus steviger op je benen kan staan. Deze cursus is bedoeld voor mensen die niet meer zo makkelijk uit de voeten kunnen of een kwetsbare gezondheid hebben. Vallen Verleden Tijd is een training waarbij we mensen flink uitdagen. Deze training is voor de vitale oudere. De InBalans training duurt in totaal 14 weken. De Vallen Verleden Tijd training duurt 5 weken. Deelnemers trainen twee keer per week anderhalf uur."

Combinatie van informatie en actie

"Beide cursussen bestaan uit een informatief en een actief deel. Deelnemers krijgen informatie en tips door verschillende zorgverleners over de rol van voeding, beweging, voetverzorging of medicatie op de gezondheid en mobiliteit. Zo leren ze hoe ze de risico’s op een val kunnen verkleinen Bij de Vallen Verleden Tijd cursus leggen deelnemers daarna een hindernisparcours af waarbij we zoveel mogelijk de dagelijkse situatie nabootsen. Dus lopen over een ongelijke ondergrond, bukken bij een keukenkastje, op je knieën gaan zitten en weer opstaan. Het parcours maken we elke week een beetje moeilijker. De andere dag in de week oefenen we met valtechnieken. Bij de InBalans cursus gaan mensen aan de slag me oefeningen om hun balans te verbeteren. We sluiten altijd gezellig af met een kopje koffie of thee en dan praten we even na."

Enthousiaste reacties: nuttig en leuk

"Het heeft ons best veel energie gekost om de trainingen goed op de rit te krijgen, maar alle enthousiaste reacties van de deelnemers maken die inspanningen ruim goed. De training is niet alleen maar nuttig. Mensen vinden het ook leuk om samen met anderen aan hun gezondheid te werken."

Samenwerking met buurtsportcoaches

"Regelmatig bewegen is onmisbaar om zo lang mogelijk mobiel en vitaal te blijven. We werken nauw samen met de buurtsportcoaches van Team Sportservice. Zij coördineren de valpreventiecursussen en informeren deelnemers over sportclubs en activiteiten in de buurt. We willen dat iedereen mee kan doen. In Vijfheerenlanden zijn voldoende activiteiten waar je gratis of tegen een kleine vergoeding aan kunt deelnemen."

Net zo belangrijk als de tandarts

"Het is belangrijk dat meer ouderen het belang inzien van valpreventie en een cursus gaan volgen. Een beetje zoals de tandarts, daar ga je ook preventief naar toe en niet pas op het moment dat je een gaatje hebt. We werken samen met verschillende zorgverleners in Vijfheerenlanden die aan die bewustwording bijdragen. Zij geven voorlichting tijdens de cursussen en maken hun eigen patiënten of cliënten attent op de trainingen. De gemeente Vijfheerenlanden heeft ook plannen om dit onderwerp breder onder de aandacht te brengen."

Wanneer is valpreventietraining nuttig?

"Ik zeg altijd tegen mensen, stel jezelf drie vragen: Ben ik het afgelopen jaar gevallen? Ben ik bang om te vallen? Heb ik moeite met bewegen? Als je op één van die drie vragen “ja” antwoordt, kan een valpreventietraining nuttig zijn."

Deelname vrijwel gratis

"We streven ernaar dat mensen vrijwel gratis kunnen deelnemen. We vragen een kleine vergoeding voor koffie en thee en als stok achter de deur, zodat mensen wel blijven komen."

Doel: cursussen in heel Vijfheerenlanden

"Voor april 2024 staat er al een nieuwe cursus InBalans gepland. Deze wordt deels door mij gegeven en deels door Karin Smit van Fysiotherapeutisch Centrum Vianen. We zijn hard aan het werk om valpreventiecursussen op meer plekken aan te bieden in de Vijfheerenlanden. Twee van onze collega’s in Leerdam en Leerbroek zijn inmiddels opgeleid om de InBalans training te kunnen geven. Zij gaan nu ook trainingen organiseren. En we zijn druk bezig om fysiotherapeuten in andere dorpskernen, zoals Ameide, Meerkerk en Schoonrewoerd te betrekken, zodat zij ook cursussen kunnen geven. Lees je dit als professional en heb je interesse in het geven van trainingen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met Britt Holtz, zij is buurtsportcoach van Team Sportservice en coördineert de trainingen: bholtz@teamsportservice.nl

Samenwerking nodig om aan vraag te voldoen

Nederland vergrijst in snel tempo. Ook in Vijfheerenlanden waar ruim 20% van de inwoners 65 jaar of ouders is, neemt de kans op gezondheidsschade door valpartijen toe. Vanuit het Rijk is er veel aandacht voor valpreventie om de stijgende zorgkosten binnen de perken te houden. Het Rijk wil dat meer ouderen een training gaan volgen. Daphne: “Als we meer ouderen een valpreventiecursus willen bieden, komen we al heel snel capaciteit te kort. In onze gemeente zouden naar schatting jaarlijks zo’n 320 ouderen een valpreventietraining moeten doen. Wij kunnen er per jaar max 50 kwijt. We moeten het dus echt samen doen. Met alle fysiotherapeuten in Vijfheerenlanden.”

Geef je op als deelnemer of ga er als zorgverlener mee aan de slag

"Ik adviseer alle inwoners van Vijfheerenlanden die denken: misschien is zo’n training iets voor mij een mail te sturen naar Britt Holtz. Zij is de buurtsportcoach van Team Sportservice en coördineert de trainingen: bholtz@teamsportservice.nl Tegen alle zorgverleners zou ik willen zeggen: ga met valpreventie aan de slag!"

"Cursus Valpreventie moet net zo gewoon worden als naar de tandarts gaan."